Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Cyklovýlet Mrhal-Zvíkov-Lišov-Jelmo-Hůry-Mrhal

Dnešní cyklovýlet nás zavede do obce Lišov proslulé především nábytkářstvím. Délka cyklovýletu je zhruba 20km a je velmi pohodlný, bez většího převýšení. Jediné větší stoupání nás čeká od silnice E49 k vrchu Baba.


Cyklovýlet Mrhal-Zvíkov-Lišov-Jelmo-Hůry-Mrhal
8.7.2012 74x Cyklovýlety

Od Rybníku Mrhal vyjedeme směrem na Hlincovu Horu, kde se napojíme na cyklostezku s číslem 1096, dále budeme pokračovat až k obci Zvíkov.

Zvíkov

V obci Zvíkov stojí stará tvrz z 15. století. Mezi její nejslavnější majitele patřil i Petr Vok. V 19. století byla tvrz snížena o jedno patro a zastřešena a současně byla také přestavěna na sýpku a byty a byla převedena do soukromého vlastnictví, takže v současnosti není volně přístupná.

Ve Zvíkově se napojíme na cyklotrasu s číslem 1106, jež nás zavede do obce Lišov

Lišov

Cyklovýlet Mrhal-Zvíkov-Lišov-Jelmo-Hůry-Mrhal

Obec Lišov se proslavila především nábytkářství. Můžete zde posedět v řadě místních restaurací, ale i navštívit některé ze zdejších muzeí.

Muzeum hracích strojků Roberta Imriše

Toto soukromé muzeum bylo založené v roce 1950 Robertem Imrišem. Expozice představuje kolem 60 hracích strojků.

Schwarzenberský špitál

V bývalém špitálu je v současnosti zřízené informační centrum. Mimo jiné se zde během roku koná mnoho výstav, dětských a kulturních akcí.

Muzeum F.M Čapla

Toto regionální muzeum nás provede místní historií. Prohlédneme si zde blaťácký kroj a vydáme se po stopách rozmachu místního nábytkářství.

Galerie a výstavní síň J.R.Schustera

V galerii se pravidelně každé tři měsíce obměňují výstavy různých malířů a výtvarníků. Součástí expozice je i stálá výstava místního rodáka , krajináře, J.R. Schustera.

Z obce Lišov se vydáme po cyklotrase s číslem 1243 do obce Jelmo, kde se lze vykoupat. Z obce Jelmo budeme dále pokračovat do obce Libnič a odtud po cyklotrase č. 1107 do obce Hůrky. Odtud nás čeká stoupání přes vrch Baba k obci Jivno, odkud sjedeme zpět k rybníku Mrhal.

Galerie, výstavní síň i muzeum se nacházejí v pravém křídle Schwanzenberského špitálu. Bohužel v letošní turistické sezóně prochází celý areál stavebními úpravami, takže nejsou veřejnosti přístupné, Turistickou známku můžete získat na městském úřadě, nebo v místní knihovně.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články