Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

ZOO Ohrada

Nedaleko Hluboké nad Vltavou na břehu hráze Munického rybníka se nachází zámek Ohrada. Ten v minulosti sloužil majitelům zámku Hluboká jako zázemí pro konání různých loveckých slavností. Nyní se v jeho prostorách nachází Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství a v těsné blízkosti se rozprostírá velmi oblíbená zoologická zahrada.


ZOO Ohrada
6.7.2012 136x Cyklovýlety

Muzeum lesnictví, myslivost a rybářství

ZOO Ohrada

Bohatý rod Schwarzenbergů se rozhodl v 18. století vybudovat nové místo pro konání různých loveckých slavností. Na zámku se vystavovaly myslivecké trofeje, myslivecké sbírky. V 19. století byla na základě rozšiřující se sbírky na zámku Ohrada vystavena stálá muzejní expozice na území Čech. Začátkem století 20. Potom vznikla jako součást muzea malá zoologická zahrada mapující především zvířata vyskytující se na území střední Evropy. Ve 40. letech 20. Století se zámek ohrada spolu s expozicemi stal majetkem státu. Během  šedesátých letech pak muzeum přešlo pod správu Národního zemědělského muzea Praha.

Otevřeno
duben – květen: 9:00 – 18:00
červen – srpen: 9:00 – 19:00
září: 9:00 – 18:00
říjen: 9:00 – 17:00

Současná expozice mapuje historii lesnictví, myslivectví a rybářství na území Čech. Sbírky také obsahují tzv. Sallačovu sbírku trofejí a sbírku puškařství. Na nádvoří zámku se konají různé folkové a rockové festivaly. Muzeum se také každoročně účastní Muzejní noci.

Aktuální program naleznete ZDE.

ZOO Ohrada

ZOO Ohrada

V těsné blízkosti zámku ohrada vznikla už v roce 1939 první místní zoologická zahrada, která se časem velmi rozšiřovala. V současnosti zde naleznete nejen středoevropská zvířata, ale i velmi oblíbený pavilon mapující faunu Jižní Ameriky, kde se volně pohybují opičky kosmana pinčího. V protějších expozicích si můžete prohlédnout velmi populární lemury.

Otevřeno:
leden-únor: 8:30-16:00
březen: 8:30-17:00
duben-květen: 8:30-18:00
červen – srpen: 8:30 – 19:00
září: 8:30- 18:00
říjen: 8:30 – 17:00
listopad-prosinec: 8:30-16:00

V současnosti se budují expozice například orla skalního. Především dětmi je zde oblíbená takzvaná kontaktní zoo. Děti zde mohou mezi prolézačkami také vlézt do ohrady s malými kozičkami, které se velice rády krmí z dlaně místním krmivem.

Zoologická zahrada se rozprostírá kolem hráze rybníka, který zároveň tvoří přirozené prostředí pro pelikány, plameňáky a mnohé jiné známé i méně známé druhy ptáků. I zde můžete z hráze rybníka za malý poplatek nakrmit místní jihočeské kapry.

Před zoologickou zahradou se můžete svézt na koni, nebo si půjčit šlapadlo a projet se po Munickém rybníku.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články