Pstruh duhový

Pstruh duhový a americký jsou ceněnými rybami k jídlu i rybaření. Obvyklých je hned několik metod rybaření. Pstruzi duhoví jsou populárním terčem pro muškaře, mohou se ale také lovit pomocí spinnerbaitů, vnadidel a woblerů. nebo za pomoci živých návnad, jako jsou máloštětinatci nebo střevle.

Pravidelně vysazujeme ryby nad 30 cm, rekordní úlovky na našem rabníku jsou kolem 70 cm


Mezinárodní rybářská asociace IGFA považuje za rekord téměř 22 kilogramů těžkého pstruha, kterého ulovil Sean Konrad na břehu saskatchewanského Diefenbakerova jezera v září 2009.

Líhně a rybníky

První líheň pstruhů duhových byla otevřena v roce 1870 na San Leandro Creeku, přítoku zálivu sv. Františka. Produkce začala o rok později a líhli se zde jak pstruzi duhoví, tak pstruzi američtí. V roce 1875 proběhl jejich první vývoz, do newyorské Caledonie, o rok později pak do michiganského Northvillu. V roce 1877 začala další líheň na Campbell Creeku, přítoku řeky McCloud nedaleko hory Mount Shasta. Bohužel se zde ale čistý pstruh duhový smíchal s poddruhem pstruhem duhovým Stonovým.

Rybníky se pstruhy duhovými jsou rozšířené v mnoha zemích světa. Od padesátých letech produkce roste, především v Evropě, ale nedávno také v Chile. V roce 2007 bylo po celém světě vyprodukováno přes 604 tisíc tun pstruhu obecných s cenou přes 2,5 miliardy amerických dolarů. Největším producentem je Chile. Tam, stejně jako v Norsku, jsou pstruzi chovaní ve slané vodě a také bývají exportovaní. Produkce pro tuzemský trh stoupla předvším v Itálii, Německu, Francii, Dánsku a Španělsku, mezi další velké výrobce patří Spojené státy, Spojené království a Írán.

Na pobřeží Pugetova zálivu, na washingtonském pobřeží Tichého oceánu a na přítocích řeky Columbie existují indiánské rybářské oblasti pstruhu amerických.

Vyšlechtěné formy

Jednou z barevných mutací pstruha duhového je pstruh duhový zlatý, který má především nažloutlou barvu, nemá typická zelená a hnědá pole, ale zůstal mu červený pruh uprostřed těla. Pstruh duhový palominový je pak křížencem normálního pstruha duhového a zlaté mutace. Pstruh duhový zlatý by ale neměl být zaměňován se pstruhem duhovým kalifornským.

Potrava

V západních kuchyních je pstruh duhový oblíbeným jídlem a je rybařen jak divoký, tak rybniční. Má jemné maso a mírnou chuť, ale někteří pstruzi z rybníků či jezer mají hrubší chuť, která nechutná zrovna každému. Mnoho nákupujících si tedy raději ověří zdroj ryby, než ji koupí. Nejlepší jsou divocí pstruzi, jejichž potrava se skládá z korýšů (např. blešivec), hymzu (např. mouchy) a raků. Tmavěčervené až oranžové maso znamená, že se jedná buď o anadromní verzi pstruha duhového (pstruh americký), nebo že se jedná o nedivokého pstruha, kterého krmili potravou s vysokým obsahem astaxanthinu. Maso pstruha amerického má stejnou barvu jako lososí maso a je chutnější než maso pstruha duhového.

viz: wikipedia.org


 

Aktuality
Dárkový poukaz

Dárkový poukaz

Facebook
Doporučujeme


© http://www.mrhal.cz, Copyright © CRnet, s.r.o. 2011